‘Voor echte communicatie is stilte van belang’

‘Voor echte communicatie is stilte van belang’

“Voor een goede communicatie is er een balans nodig tussen het woord en de stilte.” Met die boodschap begint de toespraak van paus Benedictus ter gelegenheid van Communicatiezondag. Zoals ieder jaar wordt die boodschap vrijgegeven op 24 januari het feest van Franciscus van Sales, patroon van journalisten. “Waar stilte en woord elkaar uitsluiten, wordt communicatie onmogelijk (…), maar waar ze elkaar aanvullen krijgt communicatie waarde en betekenis”, aldus de paus. In de stilte kunnen we beter luisteren en onszelf begrijpen, en kan de ander zich uiten. “Zo wordt ruimte geschapen voor wederzijds luisteren en worden dieper menselijke relaties mogelijk.”

De paus stelt dat veel mensen hun zoektocht naar antwoorden beginnen op het internet, maar dat ze daar overspoeld worden door antwoorden op vragen die ze niet gesteld hebben en door behoeften waarvan ze zich amper bewust waren. Daarom is het voor de paus belangrijk dat er sites zijn en plekken in de sociale media waar mensen tot authentiek nadenken komen, tot gebed en tot overweging van Gods openbaring. Dan kan het eeuwige Woord mensen krachtig raken.

“Leren communiceren is daarom niet enkel spreken, maar ook leren luisteren”, aldus de paus. En dat geldt ook voor de evangelisatie, waarin hij de luisterende houding van Maria aan allen ten voorbeeld houdt. (KN)

About the Author

Leave a Reply
  • Zoeken

  • Wat is het kerygma?

     

    “De (eerste) verkondiging heeft als inhoud de gekruisigde, gestorven en verrezen Christus.” Paus Johannes Paulus II, Redemptoris Missio nr. 44

  • Routeplanner voor Evangelisatie

    12 stappen naar groei van parochie/geloofsgemeenschap Lees verder